Bursa Uludağ Üniversitesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ’dan Yerli Kuduz Aşısı Açıklaması
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, insan sağlığı için büyük önem taşıyan kuduz hastalığına karşı yerli aşı geliştirme çalışmalarının preklinik aşamasına geçildiğini duyurdu. Yeşilbağ, Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi’ne katılarak bu önemli gelişmeyi paylaştı.
Kuduz: Eski ve Ölümcül Bir Hastalık
Yeşilbağ, kuduz hastalığının insanlık tarihinde bilinen en eski zoonoz hastalık olduğuna dikkat çekerek, bu hastalığa yakalanan insanların neredeyse tamamının hayatını kaybettiğini vurguladı. Kuduzun, hayvanlarla insanlar arasında geçiş yapabilen bir hastalık olduğunu belirten Yeşilbağ, bu hastalığın tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin Yüksek Kuduz Riski
Yeşilbağ, Türkiye’nin yüksek kuduz riskine sahip bir ülke olduğunu belirterek, kuduz hastalığının yayılmasında köpeklerin önemli bir rol oynadığını söyledi. Ülkemizde her yıl 450 binden fazla kuduz riskli temas vakasının yaşandığını ve bu sayının arttığını belirten Yeşilbağ, insan-hayvan temasının artması ve köpek popülasyonundaki değişikliklerin bu artışta etkili olduğunu ifade etti.
Yerli Kuduz Aşısı Çalışmaları
Yeşilbağ, Türkiye’de kuduz aşısının üretimine yönelik önemli adımlar atıldığını belirterek, insanlara uygulanan kuduz aşısının yerlileştirilmesinin önemine değindi. Şu anda yurt dışına ihraç edilen hayvana yönelik kuduz aşısının Türkiye’de lisanslanması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ayrıca, insana yönelik yerli kuduz aşısı için klinik öncesi çalışmaların başladığını da aktardı.
Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, hayvan ve insan sağlığı için büyük önem taşıyan kuduz hastalığıyla mücadelede yapılan bu çalışmaların başarılı olması halinde ülkemizde kuduzla mücadelede önemli bir dönüm noktası yaşanacağını belirtti.