Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin ithalat politikalarında güncellemeler yaparak ülkenin girdi tedarik stratejisi ile sanayinin ara mamul temin imkanlarını gözetecek adımlar attı. Bu kapsamda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde, tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak İthalat Rejimi Kararı’nda değişiklikler yapıldı. Ayrıca, yerli üreticileri desteklemek, cari açığı azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda da düzenlemeler gerçekleştirildi.
İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli’ndeki değişiklikler doğrultusunda, İthalat Rejimi Kararı ve İlave Gümrük Vergisi Kararı’nın ek listelerinde düzenlemeler yapıldı. Yerli üretimin izlenmesi amacıyla ithalatta gözetim uygulaması kapsamında 184 gözetim tebliği yürürlükte bulunuyor. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle 18 ürün grubuna ilişkin değişiklik yapıldı; 10 ürün grubunda gözetim birim fiyatları ve eşya kapsamı güncellenirken, 8 ürün grubunda gözetim kıymeti belirlendi. Bu güncellemelerle Ticaret Bakanlığı’nın uyguladığı gözetim tebliği sayısı 192’ye ulaştı.
Yerli üreticilerin ithalat artışından kaynaklanan zarar iddiaları üzerine yürütülen soruşturmalar sonucunda korunma önlemleri de devreye sokuldu. Özellikle ‘polietilen tereftalat (PET) resin’ ürünü için ton başına 120 dolar seviyesinde korunma önlemi alınmasına karar verildi. Bu karar, 19 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.
Ayrıca, filmaşin ve polietilen tereftalat cips ithalatında uygulanan mevcut korunma önlemlerinin süresinin uzatılması için de soruşturma açılmasına dair tebliğler yayımlandı. Ticaret Bakanlığı, yerli üretimi ve istihdamı destekleme, sanayinin ihtiyaç duyduğu girdilerin etkin ve öngörülebilir teminini sağlama amacıyla ithalat politikalarını bütüncül bir yaklaşımla düzenlemeye devam edeceğini belirtti.
Diğer yandan, ‘CE’ işareti taşıması gereken bazı ürünlerin ithalat denetimine ilişkin tebliğ de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]