İstanbul’un Beşiktaş İlçesindeki Kıyıda Kaçak Yapılaşmalara Karşı Hareket
İstanbul’un Bebek, Arnavutköy, Kuruçeşme ve Ortaköy mahallelerinde, Bebek Camii’nden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yönüne uzanan kıyı boyunca bazı yapıların denize doğru izinsiz biçimde genişletildiği ve kat ilaveleri ile cephe yenilemeleri gerçekleştirildiği yönünde Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne çok sayıda ihbar ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu ihbarlar üzerine uzman ekiplerini sahaya göndererek incelemelerde bulundu.
Koruma Kurulu Kararları ve Yasal Süreç
Uzmanlarca yapılan tespitlerin ardından, 2025 yılı başından itibaren gerçekleştirilen Koruma Kurulu toplantılarında toplam 106 taşınmaza ilişkin karar alındı. 49 taşınmazdaki kaçak müdahale için suç duyurusunda bulunulurken, tescilsiz taşınmazlar için 42 dosyada bilgi ve belge talebinde bulunuldu. Belediyenin uyarılara rağmen harekete geçmemesi üzerine, Bakanlık süreci sıkı denetim altında tutmaya kararlı.
Belediyenin Duymazdan Gelmesi ve Bakanlığın Kararlılığı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğüne defalarca tekit yazısı gönderilerek kaçak yapılaşmaların durdurulması talep edilirken, belediyenin duyarsız tutumu dikkat çekti. Bakanlık, Boğaz’ın siluetini bozan izinsiz yapılaşmalara karşı denetimlerini sıklaştırırken, kamu yararını önceleyerek tarihi ve kültürel mirasın korunması için kararlılıkla çalışmaya devam edecek.
Bu haber haberleristanbul.com.tr adresinde yayınlanmıştır.