Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), halka açık bankaların Borsa İstanbul’da gerçekleştirdiği hisse geri alımlarına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Kurul, 16 Eylül’den sonra geri alınan kendi hisse senetlerinin belirli hesaplamalarda dikkate alınmayacağını duyurdu.
BDDK’nın internet sitesinde yayımlanan karara göre, payları Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası’nda işlem gören halka açık bankaların 16 Eylül tarihinden sonra bu piyasadan geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetleri, 31 Aralık’a kadar geçerli olmak üzere önemli bir istisna getirdi.
Alınan Kurul kararı uyarınca, söz konusu geri alınan hisse senetleri, Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmeliğin 9. maddesinin dördüncü fıkrasının (a1) bendi uygulamasında çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak değerlendirilmeyecek. Bu karar, bankaların sermaye yeterliliğini hesaplarken bu hisselerin etkisini geçici olarak kaldırıyor.
Ayrıca, bu hisseler Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında kredi riskine esas tutar ve piyasa riskine esas tutar hesaplamalarına da dahil edilmeyecek. Düzenleme, bankaların bilançolarını ve sermaye yapısını daha etkin yönetmelerine olanak tanıyacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]