Avrupa genelinde yükselen enerji fiyatları, enflasyon ve barınma sorunlarına yönelik hükümet politikalarına karşı başlayan protestolar, 24 Ekim’de Fransa, İtalya, Belçika, İspanya, Portekiz ve Arnavutluk’ta yoğunlaştı. Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülke genelindeki gösterilere 410 bin kişi katıldı. Birçok kentte güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çatışmalar yaşanırken, yüzlerce kişi gözaltına alındı.
Ekonomik sıkıntılar ve kamu hizmetlerindeki kesintilere yönelik tepkiler, farklı ülkelerdeki protestoların ortak noktası oldu. Sendikalar, hükümetlerden somut adımlar bekleyerek yeni grev tarihlerini duyurdu. Olaylar, Avrupa’nın çeşitli kentlerinde geniş çaplı güvenlik önlemlerini beraberinde getirdi.
Avrupa’daki protesto dalgasının en belirgin yaşandığı ülkelerden biri Fransa oldu. 24 Ekim’deki gösterilerde Paris ve Marsilya başta olmak üzere birçok kentte eylemciler ile güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.
Ülke genelinde 70 bin güvenlik görevlisi görev yaparken, 1.314 kişi gözaltına alındı. Başlangıçta eğitim sistemindeki sorunlarla gündeme gelen protestolar, hayat pahalılığı ve kamu hizmetlerine yönelik tepkilerle daha da genişledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin açıkladığı yaklaşık 5 milyar euroluk eğitim paketi, göstericileri ikna edemedi.
Öğrenci temsilcileri ve sendikalar, 31 Ekim’de yeni gösteriler ve 5 Kasım’da ülke çapında genel grev çağrısında bulundu. Bu çağrılar, ülkedeki gerilimi daha da artırarak yeni eylemlerin sinyalini verdi.
İtalya’da Roma, Milano, Torino ve Napoli gibi büyük kentlerde hükümetin ekonomi politikaları, askeri harcamalar ve savaş karşıtı taleplerle protestolar düzenlendi. 24 Ekim’deki olaylarda polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.
Sekiz kentte 371 kişi geçici olarak emniyete götürülürken, dokuz kişi tutuklandı. Emniyete götürülenler arasında 110 çocuk da yer aldı. Ülkede 30 Ekim için çeşitli sendikalar genel grev çağrısı yaptı.
Belçika’nın başkenti Brüksel ve Liège’de eğitim politikaları ile hükümetin tasarruf önlemleri protesto edildi. Bazı göstericiler barikatlar kurup araçları ateşe verirken, olaylar sonucunda yaklaşık 200 kişi gözaltına alındı. Sendikalar, kamu harcamaları ve çalışma koşullarına ilişkin politikalar nedeniyle hükümete tepkilerini sürdürüyor.
İspanya’nın başkenti Madrid’de ise yükselen kiralar ve konut fiyatları protestoların ana gündem maddesi oldu. Puerta del Sol Meydanı’nda haftalardır çadır kuran göstericiler, kiracıları koruyacak yeni düzenlemeler talep ediyor.
Emekliler de 24 Ekim’deki bir başka gösteride, maaş artışlarının gerçek enflasyona göre belirlenmesini ve emeklilik sisteminin korunmasını istedi. Ülkede büyük sendikalar 11 Kasım için genel grev çağrısında bulundu.
Portekiz’in başkenti Lizbon’da da barınma krizi protestoların merkezinde yer aldı. 24 Ekim’deki gösterilerde binlerce kişi, artan kiralar ve konut fiyatlarına karşı hükümetin harekete geçmesini talep etti. Arnavutluk’un başkenti Tiran’da da siyasi ve ekonomik sorunlara yönelik tepkiler 24 Ekim’de sokaklara taşındı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]