Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile müzakerelerin yapıcı ilerlediği yönündeki açıklamaları ve Beyaz Saray’ın anlaşmaya yakın olunduğuna dair sinyalleriyle haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. New York Times’ın ABD ve İran’ın Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması konusunda uzlaşmaya vardığı iddiası, piyasalardaki iyimserliği artırdı.
Bu gelişmeler, jeopolitik tansiyonun düşeceği ve petrol arzının kesintisiz süreceği beklentilerini güçlendirdi. Enerji maliyetlerindeki gerileme, küresel enflasyon risklerine ilişkin endişeleri azalttı. Dolar endeksi ise güvenli liman talebinin zayıflamasıyla başlıca para birimleri karşısında sınırlı değer kaybetti.
ABD’de Anma Günü dolayısıyla piyasalar kapalıyken, endeks vadeli kontratlar haftaya pozitif başladı. Avrupa’da ise Almanya enflasyon verileri yakından takip edilecek. Bölgede enerji fiyatlarındaki düşüş enflasyon baskılarını hafifletirken, Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) yönelik sıkılaşma beklentileri devam ediyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, veri odaklı yaklaşımı sürdüreceklerini belirtti.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD-İran anlaşma ilerlemesini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Asya borsalarında ise işlem hacmi düşük seyretse de risk iştahı yüksek görüldü. Japonya’da Nikkei 225 endeksi rekor seviyelere ulaşırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yükseldi.
Altının ons fiyatı yüzde 1,2 artışla 4.561 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 5,81 düşüşle 94,8 dolardan haftaya başladı. Dolar endeksi yüzde 0,2 azalışla 99 seviyesinde bulunuyor.
Cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 4,89 değer kazanarak 13.808,20 puandan kapandı. Kurban Bayramı nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinde değişiklikler yapılacak. Yarın yarım gün seans düzenlenecek, ardından bayram tatili başlayacak. Dolar/TL kuru ise bankalararası piyasada 45,7230 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, yurt içinde ekonomik güven endeksi verisinin takip edileceğini belirtirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 13.900 ve 14.000 seviyelerinin direnç, 13.700 ve 13.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]