TÜP MİDE AMELİYATI NEDİR VE NASIL UYGULANIR?
Tüp mide ameliyatı, obezitenin tedavi edilmesinde son basamak olarak tanımlanan cerrahi müdahale yöntemlerinden biridir. Günümüzde özellikle, yaygınlaşan obezite hastalığının tedavisinde oldukça sık başvurulan bir operasyondur. Kişiler, obeziteden kurtulmada ameliyatsız çözüm yollarından hâlâ bir sonuç elde edemiyorlarsa, genellikle ameliyat aşamasına geçmektedirler. Bu sebeple mide ameliyatı son çözüm olarak tercih edilmektedir.
MİDE AMELİYATI NEDİR VE BU AMELİYATI KİMLER OLABİLİR?
Bu ameliyat midenin küçültülmesi şeklinde olup, karın zarı açılmadan yapılan bir operasyondur. Midenin yaklaşık %80’lik bir kısmının alınarak, kalan kısmı içeride bırakılır. Kalan parça yemek borusundan itibaren tüp şeklinde kalmaktadır. Bu şekilde midenin sadece depo olarak kullanılan kısmı vücuttan atılmış olur.
Ghrelin, diğer adıyla açlık hormonu midenin dışarıya atılan kısmında yer aldığından dolayı, ameliyat sonrasında hastalarda iştah kesintisi görülür. Böylece hastaların fazla yemek yemeleri engellenmiş olur. Beraberinde ise kilo kaybı, hastalarda sıkça görülen bir durumdur.
Mide balonu ameliyatı için hastaların belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Bunlardan ilki; hastanın belirli bir yaş aralığında olmasıdır. Genellikle tercih edilen, 18 ile 65 yaş aralığıdır. Fakat bazı durumlarda bu sınırlar değişebilir. İkinci bir şart ise, hastanın müdahaleye başvurulacak kadar hasta ya da obezite halinde olmasıdır. Son şart ise herhangi bir bağımlılığının bulunmamasıdır. Bunların dışında hamile olan hastalarda bu operasyon oldukça tehlikelidir. Ayrıca hastaların bu ameliyatı olmadan, endoskopik bir kontrolden geçmelerinde fayda vardır.
SÜREÇ NASIL İŞLEMEKTEDİR?
Ameliyat olma şartlarını sağlayan hastalarda süreç başlamış olur. Bundan sonraki safhalar hastane ve ameliyat aşamalarıdır.
Tüp mide ameliyatı yaklaşık olarak bir ya da bir buçuk saat arasında değişmektedir. Hastalar ameliyattan yaklaşık 20 dakika önce uyutulmaktadır. Bundan sonra eğer ameliyat başarılı geçerse hastalar yine yaklaşık 25 dakika sonra uyanmakta olup, bu süre hastanın bünyesine göre de değişebilir.
Uyanmadan sonra hastaya ağrı kesici verilebilir. Hastanın ağrı eşiğine göre biraz ağrı yaşaması da muhtemeldir.
Ameliyattan sonrası, hastaneden çıkış ise hastanın durumuna göre değişmektedir. Fakat genellikle hastalar bir gün yoğun bakımda, iki gün de serviste kaldıktan sonra yine durumlarına bakılarak taburcu edilebilir.
Hastaların normal durumlarına dönmelerine için, yaklaşık 15 gün kadar bir istirahat süresi verilebilir. Bu durumda hastalar, aşırı fiziksel aktivite gerektiren işlerden kaçınmalıdır.
Tüp mide ameliyatı olduktan sonra, hasta hızla kilo kaybetmeye başlar. Yaklaşık 18 ay boyunca da bu kilo kaybı devam eder. Daha sonra da hasta normal kilo ve vücut kitle indeksi seviyesine ulaşır. Bundan sonraki ikinci yıl, hastanın metabolizma hızı, kötü beslenme alışkanlıklarına devam etmesi ya da sağlıklı beslenmemesi gibi durumlara bağlı olarak kilo kaybı yavaşlar ya da hasta kilo almaya da başlayabilir. Buradaki asıl önemli nokta hastanın ameliyat sonrası da birkaç yıl gözetimde tutulması, varsa gerekli önerilerin yapılmasıdır. Spor yapmak ise ilk bir ay boyunca tehlikeli olabilir.
Son tüp mide ameliyatı laparaskopik bir ameliyat şeklidir ve ameliyat sonrası kilo kaybı olasılığı kesindir. Ülkemizde de bu gibi ameliyatlar başarıyla sonuçlanmakta, kişiler yaklaşım 1 ay kadar sonra tamamen normal hayatlarına devam edebilmektedirler.