Tarhana, Anadolu’nun her yerinde yaygın olan geleneksel, baharatlı bir Türk çorbasıdır. Çorbaya altlık olarak kullanılan sade yoğurt, un ve sebzelerin fermente edilmiş karışımından yapılan kuru bakliyatın da adıdır.
Tarhana, Türkiye’nin birçok yerinde bir elyaftır. Tarhana çorbası, istenilen miktarda ufalanmış tarhananın kaynar su, süt, tereyağı ve baharatlarla karıştırılıp kısık ateşte pişirilmesiyle hazırlanır.
Tarhana tozu, sade yoğurt, un ve kırmızıbiber, domates, soğan gibi rendelenmiş sebzelerin kalın bir macun haline getirilip birkaç gün mayalanmaya bırakılmasıyla hazırlanır. Macun daha sonra bölünür, kurutulur ve tarhana tozu yapmak için ufalanır.
Tarhana tozunu çoğu Türk bakkalından ve Orta Doğu pazarından satın alabilirsiniz. Özellikle kırsal kesimde yaşayan birçok aşçı kendi tarhanasını yapmayı tercih ediyor. Bu genellikle nabzı kurutmanın kolay olduğu yaz aylarında yılda bir kez yapılır.
Kendi kuru tarhananızı yapmak ve saklamak istiyorsanız evde kullandığım bu basit tarifi uygulayın. Çok fazla darbe yapar, bu nedenle elinizde birkaç büyük cam saklama kavanozu bulundurun veya hediye olarak vermek için daha küçük kavanozlar yapın.
İçindekiler
1 kilo kırmızı dolmalık biber
1 kilo soğan
1 pound domates
4 su bardağı su
süzülmüş pişmiş nohut, ev yapımı veya konserve
sade yoğurt
2 pound çok amaçlı un
1 paket (2 1/4 çay kaşığı) aktif kuru maya
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı öğütülmüş kırmızı biber gevreği
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Bunu Yapmak İçin Adımlar
Biber, soğan ve domates gibi sebzeleri temizleyin ve suyla birlikte büyük bir tencereye koyun. Çok yumuşak olana kadar hafifçe kaynatın. Süzün, ardından pişmiş nohudu ekleyin ve karışımı bir blender veya mutfak robotunda püre haline getirin. Karışım çok sulu görünüyorsa, fazla suyun damlaması için çok ince bir tel süzgeçte birkaç dakika bekletin.
Sıcak sebze püresini büyük bir karıştırma kabına koyun. Yoğurt ekleyin ve iyice karıştırın. Aktif kuru maya ve baharatları karıştırın.
Şimdi unu çok yavaş eklemeye başlayın ve ellerinizle tamamen karışıma yedirin. Tüm un eşit şekilde karışana ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar bu işleme devam edin.
Kâsenin üstünü bir miktar streç film ve bir havluyla örtün ve beş gün boyunca ılık bir yerde bekletin. Hamuru her gün kontrol edin ve fermantasyonu eşit tutmak için karıştırın.
Beşinci gün havluyu ve streç filmi çıkarın ve karışımı iyice karıştırın. Ekşi bir aromaya sahip olmalı ve parlak turuncu renkte olmalıdır.
Hamuru, yapışmaz pişirme parşömeniyle kaplı fırın tepsilerine büyük kaşıklar koyarak bölün. Köftelerin bir tarafı tamamen kuruyana kadar çarşafları kuru bir yerde bırakın. Onları ters çevirin ve diğer tarafın kurumasını bekleyin.
Köfteler kuru göründükten sonra parmaklarınızla parçalamaya başlayabilirsiniz. Merkezler hala nemli olacak, bu nedenle iri ufalanmış tarhananın daha fazla kuruması için daha fazla zaman tanıyın.
Parçalar bir mutfak robotundan veya ince elekten geçirilecek kadar küçük olana kadar ufalama ve kurutma işlemini birkaç kez tekrarlayın.
Çok miktarda ince pudranız olduğunda, tepsilere yayın ve ara sıra ellerinizle tozu değiştirerek kurutmaya devam edin.
Sonunda, tamamen kuru olan ince bir nabzınız olmalıdır. İyice kurutulduğundan emin olduğunuz sürece, nabzı cam kaplarda soğutmaya ihtiyaç duymadan bir yıldan fazla saklayabilirsiniz.
Tarhana çorbası yapmak için nabzı birkaç yemek kaşığı sıcak süt veya suda koyulaşıncaya kadar pişirin ve üzerine yağ, tuz ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Doğada pişirilen bir tarhana çorbası https://www.youtube.com/watch?v=7c5Pdb985Fk