Seymen Sahili’nde Müsilaj Görüldü
Kocaeli’nin Başiskele ilçesindeki Seymen Sahili’nde denizde küçük çaplı, parça parça beyaz tabakaların görülmesi üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri harekete geçti. Numune alınarak incelenmesi için TÜBİTAK-MAM’a gönderilen tabakalar, müsilaj benzeri olduğu belirtildi.
Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül Açıklamalarda Bulundu
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Ergül, müsilajın bir süreç olduğunu ve kapsamlı tedbirlerle giderilebileceğini vurguladı.
Tedbirlerin Yıllar Alabileceği Uyarısı
Prof. Dr. Ergül, müsilaj oluşumunun potansiyel tehlike oluşturduğunu belirterek, bu durumun giderilmesi için uzun vadeli kapsamlı tedbirlerin gerekliliğine dikkat çekti. Azot ve fosfor içeren atık suların ileri düzeyde arıtılması gerektiğini vurgulayarak, sonuç alınabilmesi için yılların geçebileceğini ifade etti.
Marmara Denizi’nde Müsilajın Yayılma Durumu
Prof. Dr. Ergül, Marmara Denizi’nde Seymen Sahili’nde görülen tabakaların henüz çok yoğun olmadığını ve muhtemelen akıntıların sürüklediği birikimler olduğunu belirtti. Müsilaj oluşumunun fizikokimyasal koşullara bağlı olduğunu ifade ederek, bu durumun diğer denizlerde de görülebileceği uyarısında bulundu.
İleri Teknoloji ve Nüfus Yoğunluğu
Prof. Dr. Ergül, müsilaj ile mücadelede önerilerde bulunarak atık su arıtım süreçlerinde ileri teknolojilerin kullanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca nüfus yoğunluğunun da sorunu karmaşıklaştırdığını ifade ederek, Marmara Bölgesi’ndeki nüfusun dağıtılması ve tarımsal atıkların kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.