Glasgow Üniversitesi’nden Yapay Zeka ve Kanser Çalışması
Glasgow Üniversitesi’nden yapay zeka uzmanları ve kanser hakkında çalışmalar yapan bilim insanları, kanser hastalıklarının teşhisinde yapay zeka teknolojisini kullanarak önemli bir adım attı.
Histomorfolojik Fenotip Öğrenme (HPL) Programı
Araştırmacılar, “Histomorfolojik Fenotip Öğrenme” (HPL) adını verdikleri program ile patologların kanser teşhisini kolaylaştırıp hızlandırabileceklerini açıkladılar.
Yapılan Çalışma ve Elde Edilen Sonuçlar
ABD Kanser Enstitüsü’nün Kanser Genom Atlası veri tabanından 452 hastanın akciğer doku örneklerinin binlerce yüksek çözünürlüklü görüntüsü toplandı. Araştırmacılar, bu görüntüleri analiz etmek ve örüntüleri tespit etmek amacıyla kendi kendini eğiten bir algoritma geliştirdi.
Bu algoritma, binlerce küçük kareye ayırdığı görüntülerdeki hücrelerin görsel özelliklerini tanıma ve sınıflandırma sürecinde %99 doğruluk oranı ile ayrım yapabildi. Aynı zamanda, doktorların kanserin tekrarlama olasılığını ve zamanlamasını %64 doğru tahmin edebilirken, HPL programı ile bu oranın %72 olduğu gözlemlendi.
Çalışmanın Kapsamı
Araştırmacılar, yapay zeka sistemi HPL ile göğüs, prostat ve 10 farklı kanser çeşidinde de tutarlı sonuçlar elde etti. Araştırma sonuçları “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.