Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Ekvator ile Fransa’nın talebi üzerine Rusya’nın Ukrayna’da siviller ve sivil altyapılara yönelik saldırıları gündeme geldi. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, üye ülkeleri bilgilendirerek Ukrayna’daki durumun vahimleştiğine dikkat çekti.
Msuya, Ukrayna’da yaşanan çatışmalarda **11 bin 700 sivilin hayatını kaybettiğini** ve **24 bin 600 sivilin yaralandığını** açıkladı. Bu durumun insanların çektiği acının “dayanılmaz boyutlara” ulaştığını belirtti.
Ukrayna’da halihazırda **10 milyon kişinin zorla yerinden edildiği**ne işaret eden Msuya, ülke genelinde **14,6 milyon kişinin yardıma muhtaç** olduğunu bildirdi. Askeri faaliyetlerdeki artışın insani yardım operasyonlarını zorlaştırdığını ve çalışanları tehlikeye attığını vurguladı.
Msuya, bu yıl Ukrayna için duyurulan insani yardım fonuna **1,4 milyar dolar katkı sağlandığını** ancak bu miktarın yetersiz kaldığını ifade etti. 79. BM Genel Kurul oturumuna hazırlanan üye ülke liderlerine Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak için tüm fırsatları değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Siviller ve sivil varlıkların uluslararası insancıl hukuk uyarınca korunması gerektiğini hatırlattı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap