ARGON KAYNAK NASIL KULLANILIR?
GMAW ve GTAW
Koruyucu Gazın Amacı
Kaynakta Argon Ne için Kullanılır
UTI’de Argon Kaynak Yöntemlerini Öğrenin
Kaynak, birçok sektörde kullanılan bir işlemdir ve kaynakçıların ne tür bir proje üzerinde çalıştıklarına bağlı olarak kullanabilecekleri birkaç farklı işlem vardır.
Ellerinizle çalışmayı seviyorsanız ve detaylara odaklanıyorsanız, bu alanda kariyer yapmayı düşünebilirsiniz. Universal Technical Institute (UTI), kaynakların kirleticilerden korunmasına yardımcı olmak için koruyucu gazlar kullanan gaz metal ark kaynağı (GMAW) ve gaz tungsten ark kaynağı (GTAW) dahil olmak üzere dört ana ark kaynağı işlemini öğretmektedir.
Bu yöntemler için kullanılan koruyucu gazlar söz konusu olduğunda genellikle saf argon veya argon karışımı tercih edilir. Argonun nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam ediniz.
GMAW ve GTAW
Koruyucu gaz kullanılmasını gerektiren iki temel kaynak yöntemi vardır – metal inert gaz (MIG) kaynağı olarak da bilinen GMAW ve tungsten inert gaz (TIG) kaynağı olarak da bilinen GTAW.
GMAW
GMAW işlemi sırasında, üzerinde çalışılan metal ile bir tel elektrot arasında bir elektrik arkı oluşur. Tel elektrot kaynak tabancasından geçerken, kaynak havuzunu kirlenmeye karşı korumak amacıyla genellikle argon olmak üzere bir koruyucu gaz kullanılır.
GMAW, kalın ve ince saclar ve demir dışı (demir içermeyen) malzemeler de dahil olmak üzere çeşitli metaller üzerinde kullanılabilir.
GTAW
GTAW kaynak işlemi, GMAW kaynağına benzer şekilde çalışır – işlem sırasında bir elektrik arkı oluşur. Bununla birlikte, GTAW kaynaklarında sürekli beslenen tel yerine tükenmez tungsten elektrot kullanılır.
Tungsten elektrot, nesneleri yeterince ısıtmak için çalışır, böylece ikisi arasında bir bağ oluşturulabilir, yani GMAW kaynaklarında olduğu gibi dolgu malzemesi veya tel gerekmez.
GTAW kaynaklarında ayrıca hasar ve kirliliği önlemeye yardımcı olmak için argon gibi inert koruyucu gazlar kullanılır.
Koruyucu Gazın Amacı
Koruyucu gazların farklı kaynak türleri için kullanılmasının çeşitli nedenleri vardır. Kaynak havuzunu havadaki kirleticilerden korumaya yardımcı olurlar. Koruyucu gaz, elektrik arkını stabilize etmek amacıyla kaynak parçasının nüfuz profilini şekillendirmeye de yardımcı olabilir.
Koruyucu gazlar, kaynak kalitesinin yanı sıra işlem sırasında elde edilen üretkenlik ve verimlilikte de büyük rol oynar. Kaynağı havadaki oksijen ve nemden korumak, kaynağın dayanıklılığını artırmaya yardımcı olur ve korozyonu önler.
Kullanılan koruyucu gaz inert veya aktif olabilir:
İnert gazlar reaktif değildir, yani diğer elementlerle reaksiyona girmedikleri için son kaynak üzerinde hiçbir etkileri olmayacaktır. Ark/kaynak havuzunu kirleticilerden korumak için kullanılırlar.
Aktif gazların kaynak işlemi üzerinde etkisi olacaktır ve kullanılan malzemeye bağlı olarak belirli durumlarda, özellikle de bir kaynağa derinlemesine nüfuz etmesi gerekiyorsa kullanılır.
Koruyucu gazlar söz konusu olduğunda aralarından tercih yapabileceğiniz birkaç farklı seçenek vardır. En yaygın dört tanesi argon, helyum, karbondioksit ve oksijendir.
Argon ve helyum inert koruyucu gazlar iken karbondioksit ve oksijen aktif gazlardır.
Kaynakta Argon Ne için Kullanılır
Koruyucu gazlar söz konusu olduğunda çeşitli seçenekler olmasına rağmen, argon genellikle GMAW ve GTAW kaynakları için en çok kullanılanlardan biri olarak öne çıkmaktadır.
Kaynak işlemi sırasında metaller genellikle 5.000 Fahrenheit dereceyi aşan sıcaklıklara maruz kalır. Argon toksik ve yanıcı değildir, yani bu ekstrem koşullara dayanabilir. GMAW prosesi ile alüminyum ve magnezyum alaşımlarının kaynağında saf argon kullanılırken, GTAW prosesinde saf argon tüm uygulamalar için standarttır.
Argon Karışımları
Korumalı kaynak işlemleri sırasında kaynakçılar tarafından kullanılan birkaç tür argon gazı ve karışımı vardır.
GTAW için en yaygın kullanılan standart, kaynakçıların kullanabileceği en verimli seviyelerden biri olan %99,996 saf argondur.
Bazen bir kaynakçı GMAW projeleri için %75 argon ve %25 karbondioksit karışımını seçebilir. Karbondioksit, tungsten elektrot etrafında oksidasyona neden olabileceğinden, GTAW projelerinde bu karışımın kullanılması tercih edilmez.
Ancak, GMAW kaynaklarında argonun karbondioksit ile kombinasyonu, daha sıcak bir kaynak banyosu sağlamasının yanı sıra kaynağın daha derin nüfuz etmesine yardımcı olabilir.
Bazen hem GMAW hem de GTAW kaynaklarında %75 argon ve %25 helyum karışımı kullanılır, ancak çok yaygın değildir ve genellikle yalnızca endüstriyel ortamlarda kullanılır.