Türkiye, Uzay ve Havacılıkta Öncü Olma Hedefinde
2025 yılında yürürlüğe girecek olan Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Türkiye’nin uzay ve havacılık alanındaki iddiasını ortaya koyuyor. Ülke, bu yıl içinde başarılı bir şekilde insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirirken, uzay ve havacılıkta önemli adımlar atmaya devam edecek.
Artan Bütçe İle Büyük Projelere Destek
2024 yılı için ayrılan 4 milyar liralık bütçenin üzerine 2025 yılı için 5 milyar 52 milyon lira ayrıldı. 2027’ye kadar bu bütçenin 7 milyar liraya çıkması hedefleniyor. Bu artışlar, Milli Uzay Programı kapsamında Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in yanı sıra TÜRKSAT 6A uydusunu uzaya gönderen Türkiye’nin kararlılığını gösteriyor.
Gelecek Projeler ve Hedefler
Türkiye’nin Milli Uzay Programı, Ay’a ilk temasın sağlanması hedefiyle devam ediyor. 2026’da Ay ile ilk teması kurması planlanan uzay aracının tasarımı ve üretimi TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülüyor. Ayrıca Türkiye, 2026 yılında dünyanın en büyük uzay etkinliği olan Uluslararası Uzay Kongresi’ne (IAC) ev sahipliği yapacak.
2026’da 5 milyar 984 milyon lira ayrılan bütçeyle Türkiye, uzay ve havacılık programlarına destek vermeye devam edecek. Ayrıca 2027 için 6 milyar 802 milyon lira ayrılarak füzyon teknolojisinin geliştirilmesini amaçlayan AR-GE merkezi kurulması hedefleniyor.
Uzay Ajansına Destek
2025-2027 döneminde TUA’ya yapılan bütçe tahsisinin yanı sıra, yeni nesil uydu geliştirme, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi kurma, uzay limanı oluşturma gibi hedefler doğrultusunda çeşitli projeler de yürütülecek. Türkiye, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin takibi konularında da ilerleme kaydederek uzay ekonomisinden hak ettiği payı almaya hazırlanıyor.