NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 11 Eylül saldırılarının 25. yılı dolayısıyla New York’taki 11 Eylül Anıtı ve Müzesi’nde düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Rusya’nın askeri kapasitesindeki artışa dikkat çekti. Stoltenberg, NATO topraklarına yönelik geniş çaplı bir Rus saldırısının ihtimalini düşük olarak değerlendirse de, Rusya’nın silahlı kuvvetlerini ve askeri üretimini hızla büyüttüğünü vurguladı.
Konuşmasında, 11 Eylül saldırıları sonrası NATO’nun 5. maddeyi ilk kez aktive ettiğini hatırlatan Stoltenberg, günümüzde NATO ülkelerinin de siber saldırılar, sabotaj ve hava sahası ihlalleri gibi tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu tehditlere karşı savunmayı güçlendirdiklerini ve Avrupa ülkeleri ile Kanada’nın savunma harcamalarını artırdığını ifade etti.
Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın NATO için önemine işaret ederek, ittifakın olası bir Rusya savaşına Ukrayna’dan daha geniş askeri imkanlarla hazır olabileceğini söyledi. Ukrayna’nın özellikle insansız hava araçları (İHA), karşı sistemler ve yapay zeka kullanımı konusundaki deneyimlerinin NATO’ya önemli dersler sunduğunu kaydetti.
Bu deneyimlerin Polonya’daki ortak NATO-Ukrayna yapısında incelendiğini ve elde edilen sonuçların ittifakın savunma planlarına entegre edildiğini anlattı. Ukrayna’nın Rusya içindeki hedefleri vurma ve cephe hattını koruma konusunda ilerleme kaydettiğini ancak sivil altyapısının saldırılara maruz kalmaya devam ettiğini belirtti.
Rusya’da savunma sanayisi dışındaki üretimin de savaş çabalarına yönlendirildiğini belirten Stoltenberg, NATO ülkelerinin genel sanayi kapasitesini savunma üretimi için nasıl kullanacağını düşünmesi gerektiğini vurguladı. Rusya’nın hibrit faaliyetlerine verilecek yanıtların kamuoyuna her zaman açıklanmadığını ancak bunun Ukrayna’ya verilen desteği azaltmaması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, NATO’nun hazırlıklı olduğunu ve müttefiklerin savunmalarını güçlendirmeyi sürdürmesi gerektiğini kaydetti.
Son olarak, Stoltenberg, Avrupalılara ve Kanadalılara sakin olmaları çağrısında bulunarak, durumu bildiklerini ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in zor durumda olduğunu, büyük insan kaybı yaşadığını ve Ukrayna’daki savaşı kazanamadığını ifade etti. Putin’in paniğe kapılmanın eşiğinde olabileceği yorumunu yaptı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]