SON GELİŞMELER
--:--:--

ABD Komutanı: İran Hürmüz Boğazı’nı Kontrol Ediyor Saldırılar Yüzde 85 Gemileri Tehdit Edebiliyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD Komutanı: İran Hürmüz Boğazı’nı Kontrol Ediyor Saldırılar Yüzde 85 Gemileri Tehdit Edebiliyor

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı Orgeneral Dagvin Anderson, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde yaptığı açıklamada, İran’ın hala Hürmüz Boğazı’nı kontrol ettiğini ve gemileri tehdit edebilecek yeteneklere sahip olduğunu belirtti. Anderson, ABD ve İsrail’in İran’ın balistik füze, insansız hava aracı (İHA) ve deniz sanayi üslerinin yüzde 85’inden fazlasını hedef alan 1450’den fazla saldırı düzenlediğini ifade etti.

İran’ın Askeri Kapasitesi ve Hürmüz Tehdidi

Orgeneral Anderson, İran’ın donanmasını yeniden inşa etmesinin bir nesil süreceğini ve insansız hava aracı ile füze üretiminin toparlanmasının yıllar alacağını söyledi. ABD kuvvetlerinin, İran’ın 8 bin deniz mayınından oluşan envanterinin yüzde 90’ından fazlasını imha ettiğini de ekledi. Hava saldırılarının İran’ın askeri yeteneklerini önemli ölçüde zayıflattığını savunan Anderson, buna rağmen Tahran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolünü sürdürdüğünü vurguladı. İran’ın boğazlar üzerinden ticareti durdurma yeteneğinin azaldığını ancak bu tehditlerin sektör tarafından duyulduğunu belirtti. Cooper, İran’ın hala gemileri tehdit edebilecek bazı yeteneklere sahip olduğunu ifade etti.

Anderson, ABD’nin askeri olarak Hürmüz Boğazı’nı yeniden açma seçeneğine sahip olduğunu, ancak bunun politika yapıcıların kararında olduğunu dile getirdi. ABD donanmasının İran limanlarına uyguladığı abluka ve yaşanan karşılıklı ateş açmalara rağmen, 7 Nisan’da varılan ateşkesin hala yürürlükte olduğunu belirtti. Ancak Amerikan birliklerinin bölgeden ne zaman çekilmeye başlanabileceğine dair bir zaman çizelgesi sunmadı.

Michigan Senatörü Elissa Slotkin’in Çin ve Rusya’nın İran’a istihbarat verip vermediği sorusunu Anderson, gizli tartışılması gereken bir konu olduğunu belirterek yanıtlamadı. Virginia Senatörü Tim Kaine ise, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin, Başkan Donald Trump’ın İran’a karşı saldırı başlatma yetkisini haklı çıkaran Adalet Bakanlığı görüşünü görmediğini söyledi. Kaine, hukuki gerekçenin görülmesine izin verilmemesinin saklanan bir şeyler olduğunu düşündürdüğünü ifade etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerinin, ABD Kongresi üyelerine ABD/İsrail-İran savaşının maliyetinin geçen aydan 29 milyar dolara yükseldiğini bildirdiği basında yer almıştı.

Benzer Haberler
ABD ve İran Görüşmeleri Son Çatışmalar Nedeniyle Durduruldu
ABD ve İran Görüşmeleri Son Çatışmalar Nedeniyle Durduruldu
Polonya’dan İsrail’e giden yolcu uçağı ‘uçak kaçırılma’ alarmı verdi! Türk F-16’ları refakat etti
Polonya’dan İsrail’e giden yolcu uçağı ‘uçak kaçırılma’ alarmı verdi! Türk F-16’ları refakat etti
İran Hürmüz Boğazı Sorumluluğunu Vurguladı ABD ile Müzakereler Süreci
İran Hürmüz Boğazı Sorumluluğunu Vurguladı ABD ile Müzakereler Süreci
ABD Ordusu İran’da Hedefleri Vurduğini Duyurdu
ABD Ordusu İran’da Hedefleri Vurduğini Duyurdu
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic İstifa Edeceğini Duyurdu
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic İstifa Edeceğini Duyurdu
Polonya-İsrail Seferinde ‘Uçak Kaçırılma’ Alarmı: Türk F-16’ları Refakat Etti
Polonya-İsrail Seferinde ‘Uçak Kaçırılma’ Alarmı: Türk F-16’ları Refakat Etti
Türkiye'nin Güncel Kulis Haberleri
Copyright © 2025 Tüm hakları GÜNDEM KULİS 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması